Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


ΠΟΛΕΜΟΙ: ΠΗΓΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ



Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 18.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης  στην Πάτρα, με θέμα Πόλεμοι: Πηγή προσφυγιάς.
     Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
-        Κώστας Καταραχιάς από την  «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»  (ΚΕΕΡΦΑ).
-        Δημήτρης Γιαννούσης από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
-        Ελπίδα Παντελάκη, Γ. Γ. Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή  Ύφεση και  Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο  Τάσος Γιακουμής από την  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕINA).
    
  Η Μεσόγειος, το Αιγαίο, τα βουνά της Βαλκανικής,  τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών γίνονται καθημερινοί αποδέκτες απελπισίας, πόνου, θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που μαζικά κινούνται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής με την ελπίδα της επιβίωσης.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. για την Καταδίκη του Συνδικάτου ΙΓΜΕ



Καταγγέλλουμε την καταδίκη σε 6μήνες φυλάκιση του Προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ.
Το προεδρείο του ΙΓΜΕ καταδικάστηκε γιατί το Συνδικάτο είχε προχωρήσει σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά από απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων, καθώς η Διοίκηση του ΙΓΜΕ το 2009 καθυστερούσε μισθοδοσία και δώρα. Χαρακτηριστικό της Συνδικαλιστικής Δίωξης είναι ότι αυτή ήταν η 4η δίκη, μετά από 3 δίκες, με το ίδιο κατηγορητήριο, που είχαν αθωώσει το Συνδικάτο.

Η βιομηχανία διώξεων κατά παντός εργαζόμενου που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του συνεχίζεται ασταμάτητα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή (και ενίοτε κουφή) όταν οι εργάτες διεκδικούν την πληρωμή των μισθών τους και το δικαίωμα τους στη δουλειά. Από την άλλη, στηρίζει ανερυθρίαστα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων όταν 99 στις 100 απεργίες κηρύσσονται παράνομες και οι εργοδότες προχωρούν σε ρεσιτάλ ασυδοσίας με την κάλυψη Δικαστηρίων, Κυβερνήσεων και ΜΑΤ.    

- Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στον Αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ

-Καταγγέλλουμε την Συνδικαλιστική Δίωξη και καταδίκη των Συνδικαλιστών

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. για την Επέτειο του Πολυτεχνείου



Σαράντα δύο χρόνια από το Νοέμβρη του ΄73 η ΟΣΕΑΔΕ,  τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και την Αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στον τόπο τους και να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο σήμερα για τη συλλογική, μαζική, οργάνωση και δράση ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Παρακολούθηση παράστασης του έργου: Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ




Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, έκλεισε για τα μέλη του την παράσταση της 20ης Νοεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 21.00, προκειμένου να παρακολουθήσουν το έργο του ΜΠΡΕΧΤ «Η ζωή του Γαλιλαίου» , σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΔΗΠΕΘΕ για το έργο «Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση. Σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα στη γνώση και την έρευνα αλλά  και τον αντιδογματικό, σχεδόν επαναστατικό τρόπο συμπεριφοράς του.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης  Κώστας Καζάκος σημειώνει για το έργο: Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρέχτ  είναι ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ανήσυχο πνεύμα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να  αντιμετωπίζουν την τέχνη και την επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό. Η ίδια η ζωή του πολύπαθου επιστήμονα, το πάθος του για την Έρευνα και για την αποκάλυψη της Αλήθειας, η πεποίθησή του ότι η Επιστήμη πρέπει να κατακτά τη γνώση, αυστηρά και μόνο για το καλό της ανθρωπότητας, οι ανθρώπινες αδυναμίες του και η τρομερή αυτοκριτική του, μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος οδηγός, μια  πυξίδα, στον φουρτουνιασμένο ωκεανό που ταξιδεύει ο σημερινός άνθρωπος…»

Η τιμή των εισιτηρίων της παράστασης για τα μέλη του Συλλόγου είναι 8 ευρώ. Θα διατεθούν περιορισμένα εισιτήρια των 5 ευρώ για τις ακόλουθες κατηγορίες α) πολύτεκνοι β) μονογονεϊκές οικογένειες γ) οικογένειες με ένα μέλος άνεργο ή ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια δ) για όσους αγοράζουν από 4 και πάνω εισιτήρια για την οικογένειά του.

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 6944259653. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ



Το Αιγαίο έγινε  θάλασσα νεκρών παιδιών, γυναικών και ανδρών. Αθώα παιδιά, ξεριζωμένοι στην αναζήτηση άλλης πατρίδας, μιας που η δικιά τους επιλέχτηκε από τους "δυνατούς" της Γης να βομβαρδίζεται μέχρις ότου επικρατήσει ο ισχυρότερος που θα διαφεντεύει τον πλούτο της, προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων


Αρνούμαστε να συνηθίσουμε τους τάφους βρεφών, μικρών παιδιών, ενηλίκων προσφύγων.

Η κατάσταση θα διογκώνεται όσο συνεχίζονται οι παρεμβάσεις. Η αλληλεγγύη του λαού είναι μεγάλη,  όμως θα είναι αδιέξοδη, όσο δεν "δένεται" με την ανάδειξη των αιτιών για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων, με την καταδίκη των επεμβάσεων, και όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική και το σύστημα που γεννάει πολέμους.


Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ευρώπη να αποτρέψει μια επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο έδαφός της είναι να αντικαταστήσει τους  διακινητές με μια ασφαλή, νόμιμη και χωρίς κόστος, εναλλακτική λύση. Πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που να παρέχουν ασφαλή δίοδο σε αυτούς τους ανθρώπους,  να εξασφαλιστεί  νόμιμη διέλευση στην Ευρώπη από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα αλλά και εντός  ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο. Να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015



Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ καλεί όλα τα σωματεία μέλη της, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωσης της πανελλαδικής- πανυπαλληλικής – πανεργατικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα και μέσο  για την επιτυχία της .


Καλεί όλους του συναδέλφους, σε μαζική συμμετοχή στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις κόντρα στις λογικές της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού που καλλιεργούν η συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού – κυβερνητικού «συνδικαλισμού».

Η απεργία στις  12 Νοέμβρη  μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να δοθεί  απάντηση στην  φτωχοποίηση των εργαζομένων, αν γίνει υπόθεση του καθενός και καθεμιάς από εμάς, προκειμένου να έχει συνέχεια και κλιμάκωση.

Μετά την ψήφιση της πρώτης δόσης των προαπαιτούμενων του 3ου «αριστερού» μνημονίου στην Βουλή,  έχουν σχεδιαστεί να περάσουν άμεσα και τα υπόλοιπα . Τα μέτρα είναι σκληρά, αφορούν  στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά, σε φόρους για τα λαϊκά στρώματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Μονιμοποιούν την επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Η πίεση από τα επιτελεία της Ε.Ε. τις ενώσεις των εργοδοτών για να υλοποιηθούν, και μάλιστα γρήγορα, οι συμφωνίες, αυξάνεται.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΣΕΑΔΕ για τη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας Υπαλλήλων – Γονέων παιδιών ηλικιών έως και βασικής εκπαίδευσης



κ.κ. Υπουργοί,  κ.κ Ασκούντες   χρέη Γεν.Γραμματέα στις ΑΔ

όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία ( άρθρο 41 του ν. 3979/2011 (Α΄138) «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»  με το οποίο αντικαταστάθηκε η παράγραφος 5 του άρθρου 1 του ν.1157/1981 (Α΄126)),  ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας  στο δημόσιο, αυξήθηκε από τις τριάντα επτά και μισή (37 και ½) ώρες στις (40) σαράντα.

   Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε με τις γνωστές μνημονιακές μειώσεις  των αποδοχών μας που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ονομαστικά το 40%, χωρίς να συνυπολογίζονται  α. η  πολύ μεγάλη αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και β. οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσιών της λεγόμενης κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονιακών μέτρων, τόσο στην δημόσια α΄βάθμια εκπαίδευση όσο και στις   δομές της προσχολικής ηλικίας (  δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κ.α.)  δημιουργούν σοβαρότατα  προβλήματα  σε εργαζόμενους  με παιδιά τόσο της προσχολικής ηλικίας όσο και της βασικής εκπαίδευσης.

 Μεγάλος αριθμός ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων δεν λειτουργούν, ενώ σημαντικός αριθμός παιδιών δεν έγιναν τελικά δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 Επισημαίνουμε δε, ότι ακόμη και στην περίπτωση της πλήρους λειτουργίας των ολοήμερων δομών, το ωράριο λειτουργίας των οποίων περιορίζεται στις οκτώ ( 8) ώρες,  οι εργαζόμενοι γονείς δεν είναι δυνατό ( συνυπολογισμένου και του χρόνου μετάβασης προς και από το σχολείο) να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση τήρησης του πλήρους οχτάωρου. Στην περίπτωση  δε μονογονεϊκών  οικογενειών  ή ενός μεταφορικού μέσου ανά οικογένεια, το πρόβλημα οδηγεί αναγκαστικά  είτε  σε αίτημα   μειωμένου ωραρίου είτε  στην πρόσληψη τρίτου ατόμου  είτε στην επιλογή ( εάν υπάρχει ) ιδιωτικού σχολείου ή σταθμού.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή οδηγεί σε δυσβάσταχτη οικονομική αιμορραγία,  όταν μάλιστα οι μισθοί έχουν κατακρεουργηθεί.

Παρουσιάζεται δε το φαινόμενο κατά την περίοδο που τα  σχολεία είναι κλειστά ( γιορτές Χριστουγέννων – Πάσχα  ή θερινές διακοπές ) αρκετές υπηρεσίες να μετατρέπονται σε άτυπους παιδικούς σταθμούς , καθώς οι συνάδελφοι δεν έχουν τρόπο να επιβλέπουν τα παιδιά τους.

Το πρόβλημα καθίσταται ανυπέρβλητο  ειδικά σε νησιώτικες ή απομακρυσμένες περιοχές, όπου, είτε δεν υπάρχουν τακτικές συγκοινωνίες είτε αυτές είναι εντελώς ανεπαρκείς,  ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις ( ιδιωτικά σχολεία διευρυμένου ωραρίου).

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογός μας θεωρεί ως ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης  την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, έτσι ώστε υπάλληλοι που είναι γονείς παιδιών ηλικιών   μέχρι και το τέλος της α΄βάθμιας εκπαίδευσης,  να δικαιούνται μειωμένο ωράριο ( ο ένας από τους δύο γονείς) ανάλογα και με το ωράριο λειτουργίας του σχολείου ή της αντίστοιχης διαθέσιμης ( δημόσιας ή δημοτικής)  δομής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι γονείς οδηγούνται στην οικονομική εξόντωση, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες, ελέω μνημονίων, συνθήκες.