Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΣΕΑΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΙΣ 19-10-2017



Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

          Το Προεδρείο του Δ.Σ της ΟΣΕΑΔΕ, την Πέμπτη 19 Οκτώβρη 2017 μαζί με τα μέλη του ΔΣ του Πρωτοβάθμιου Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΔ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας , στα πλαίσια της Στάσης που είχε προκηρυχτεί από κοινού, συναντήθηκε και επέδωσε ψήφισμα στον αναπληρωτή Συντονιστή της Α.Δ.Θ.Στ.Ε  και Αν. Γενικό Διευθυντή ΠΕΧΩ κ. Γρ. Σουλιώτη, απόντος του Συντονιστή  κ. Νικ. Ντίτορα. Στην συνάντηση στο γραφείο του Αναπληρωτή Συντονιστή  παρευρέθηκε και ο Αν. Γεν. Διευθυντής Εσωτ. Λειτουργίας κ. Απόστολος  Ντόβας.
Έγινε εκτενής και αναλυτική συζήτηση για τις αυθαίρετες υπηρεσιακές μεταβολές που έχει προβεί, εν είδει πογκρόμ, η Διοίκηση της Α.Δ.Θ.Στ.Ε. Από την μεριά μας, διατυπώσαμε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα και εξηγήσαμε τις πλευρές και το πλαίσιο που βάζουμε στο Εξώδικο που ήδη έχουμε καταθέσει σχετικά. Επίσης ζητήσαμε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει άμεσα το Υ.Σ (που εντελώς τυχαία δεν λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα),να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα  οι διατάξεις του άρθρου 67 του ΥΚ για όλες τις βαπτισμένες ¨μετακινήσεις’’ που έγιναν και να επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις μεταβολών που διενεργήθηκαν με την προσχηματική, αόριστη & δίχως τεκμηρίωση επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος». Θεωρώντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο και σχετικά εύκολα, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη διάθεση από τον Συντονιστή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας μπορεί άμεσα να επανέλθουμε σε μια εργασιακή κανονικότητα.
            Ο Αναπληρωτής Συντονιστής κ. Γρ. Σουλιώτης,  εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε αυτή η συζήτηση να έχει προηγηθεί ώστε να είχαμε αποφύγει πολλά προβλήματα και κάλεσε τους υπαλλήλους που θεωρούν ότι θίγονται να καταθέσουν αιτήσεις θεραπείας. Επίσης τοποθετήθηκε με θετική  διάθεση προς την κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων σε συναδελφική βάση.
 Ο Αν. Γεν. Διευθυντής Εσωτ. Λειτουργίας κ. Απ. Ντόβας ως αρμόδιος να υλοποιήσει όλες αυτές τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων της Α.Δ., μας δήλωσε ότι μελέτησε το σύνολο των αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων που αναφέρονται στο εξώδικό μας, τις οποίες θεωρεί ατομικές και φυσικά δεν συμφωνεί ότι πρέπει να γενικευτούν.
Σχεδόν απολογούμενος, για την μέχρι τώρα δισυπόστατη  στάση του και ανάμεσα στην παλιά θέση του και την νέα  ( άλλα έλεγε ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοίκησης πριν αναλάβει καθήκοντα Συντονιστή ο Ντίτορας και άλλα λέει τώρα που ορίσθηκε από τον Ντίτορα ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας ) δεν θέλησε πάλι, να δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναϋπογράψει οποιαδήποτε  μετάθεση υπαλλήλου, επιμένοντας να τις βαφτίζει μετακινήσεις του άρθρου 66 του Υ.Κ, κόντρα στις δεκάδες τελεσίδικες και αμετάκλητες  αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων ανά  την Ελλάδα που έκριναν  ότι:
Οι Διευθύνσεις γενικότερα όπως και τα Δασαρχεία, αποτελούν διακεκριμένες οργανικές μονάδες με ιδία κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμοδιότητα και η μεταφορά ενός υπαλλήλου από μία υπηρεσία σε άλλη συνιστά μετάθεση του άρθρου 67 του Υ.Κ και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Υ.Σ.
         Αν και εμείς αναλύσαμε διεξοδικά το περιεχόμενο του εξωδίκου μας, ο κ.Απ.Ντόβας  φάνηκε ότι το έχει μελετήσει εξίσου καλά και αφού απέφυγε να τοποθετηθεί  επί της ουσίας του περιεχομένου, στάθηκε   μόνο στην προτελευταία παράγραφο του εξωδίκου  και την θεώρησε μάλιστα ως απειλή γιατί κάνουμε επίκληση του άρθρου 259 του Π.Κ για διάπραξη αδικήματος από τον Συντονιστή.
Σε ότι αφορά την πιθανή στοχοποίηση από τις ανακοινώσεις μας που υπαινίχτηκε, καθώς υπάρχουν και δικαστικές προεκτάσεις σε όλα αυτά που συμβαίνουν, εξηγήσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση την προσωποποίηση, οι αναφορές μας έχουν να κάνουν πάντα με τον θεσμικό ρόλο του καθένα και αυτό είναι πάγια και διαχρονική αρχή μας, όπως και η δικαιοσύνη  να μην εμπλέκεται στα συνδικαλιστικά δρώμενα.
Ο κ. Ντόβας κατέβαλε υπερπροσπάθεια να μας πείσει ότι όλες οι αποφάσεις του κ. Νικ.  Ντίτορα        ( που είχαν φυσικά και την υπογραφή του ως Αναπλ. Γεν. Διευθυντή Εσωτ. Λειτουργίας ) κινήθηκαν στο πνεύμα της υπ’ αρ. 56/2017  γνωμοδότησης, δηλαδή στην ίδια γραμμή που μας είπε και ο Συντονιστής στη συνάντηση που είχαμε στις 14 Σεπτέμβρη.
           Εκείνο που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, ήταν όταν μας ενημέρωσε, ότι ο τρόπος υλοποίησης  της υπ’ αρ. 56/2017 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ , που επέλεξε η Διοίκηση, δεν στηρίχθηκε σε κάποιον έμπειρο εξειδικευμένο Νομικό (λόγω έλλειψης νομικής υποστήριξης στην Α.Δ), που γνωμάτευσε εμπεριστατωμένα περί της εφαρμογής, αλλά στηρίχθηκε σε (αμφισβητούμενη από την πλευρά μας) ερμηνεία που δόθηκε εκ των ενόντων όπως και δια αλληλογραφίας με το αρμόδιο Υπουργείο. Όταν αποκαλύψαμε την υποκρισία της Διοίκησης περί αυστηρής τήρησης του Υ.Κ , με την απόφασή τους να ορίσουν  Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος με το άρθρο 87 του Υ.Κ  υπάλληλο με βαθμό Β΄, παρακάμπτοντας υπάλληλο που είχε βαθμό Α΄ στο ίδιο Τμήμα, το αναγνώρισε αλλά  δικαιολογήθηκε ότι πρόκειται περί αστοχίας….. που θα θεραπευτεί, (στο Τμήμα υπηρετούσαν όλο και όλο 3 υπάλληλοι) όπως επίσης  και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από την πλευρά μας.
            Ο κ. Ντόβας αποδέχθηκε ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια, αλλά δεν μπόρεσε να μας εξηγήσει γιατί σήμερα με τον Συντονιστή  αλλάζει θέση όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας του Υ.Κ., όταν στο παρελθόν για ίδιες περιπτώσεις αποφάσιζαν   διαφορετικά ( π.χ 4273/25193/28-4-2009 απόφαση μετάθεσης του υπαλλήλου από τον  Γ.Γ Περιφέρειας Θεσσαλίας ( υπόθεση Καλόγηρου Αντώνη) με τις διατάξεις του άρθρου 67. Επειδή το εξώδικο άπτεται νομικών θεμάτων και θεωρούμε  ότι η Διοίκηση έχει παρερμηνεύσει το πνεύμα της υπ’ αρ. 56/2017 γνωμοδότησης και κατ΄ ουσία δεν την εφάρμοσε σωστά, προτείναμε, να συναντηθεί η ΟΣΕΑΔΕ  με το νομικό της σύμβουλο, με τη Διοίκηση της Α.Δ  Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και τους δικούς της πραγματικούς νομικούς συμβούλους, για να γίνει μια σοβαρή και ενδελεχή κουβέντα στα ζητήματα που βάζουμε ως ΟΣΕΑΔΕ.
Τελικά ο κ. Γρ. Σουλιώτης ως Αναπληρωτής του Συντονιστή  έκρινε ότι η συζήτησή μας έγινε  σε πολύ καλό επίπεδο, χρειάζεται να συνεχιστεί και ότι θα μεταφέρει τους προβληματισμούς μας στον Συντονιστή.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων όλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ως ΟΣΕΑΔΕ δεν κάνουμε βήμα πίσω. Επειδή τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλες Α.Δ., καλό είναι να ενημερώνεται η Ομοσπονδία για να παρεμβαίνει άμεσα.
Η Ομοσπονδία θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε επιπλέον μορφή κινητοποίησης  προτείνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς το επόμενο διάστημα και θα συνεχίσει μέχρι όλοι οι εργαζόμενοι να αισθανθούν το πραγματικό αίσθημα δικαίου και να υπερνικήσουν πιθανούς φόβους, αναστολές και διχαστικές αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν στο εργασιακό τους περιβάλλον και στις σχέσεις  ανάμεσα τους.