Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α.Δ. Π.ΔΕ.Ι



 Bιώνουμε έντονα πλέον τα αποτελέσματα των τριών μνημονίων που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις σαν πολίτες. Σαν εργαζόμενοι δε, στη Δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου εργαζόμαστε, βλέπουμε:
  • Την συνεχή αποψίλωση των υπηρεσιών από υπαλλήλους.
  • Την διαρκή εντατικοποίηση της εργασίας μας με την ταυτόχρονη μείωση των μισθών μας.
  • Την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση με υπαλλήλους.
  • Αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
  • Την συνεχή τοποθέτηση αναπληρωτών προϊσταμένων και που με την νέα εγκύκλιο για τους νέους οργανισμούς φαίνεται ότι οι χοροί καλά, θα κρατούν.

Όλα αυτά έχουν πλέον δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση   με νέα ήθη και έθιμα, όπως μεταφορά τμήματος εκτός Δ/νσης! Επιπλέον το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται μεταθέσεις ως ‘βαπτισμένες μετακινήσεις’ και τοποθετήσεις συναδέλφων, σε διάφορες οργανικές δομές της Αποκεντρωμένης, με συνοπτικές διαδικασίες και εν κρυπτώ, αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε συναδελφικής και υπηρεσιακής δεοντολογίας  και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από τις οποίες αποχωρούν οι εργαζόμενοι (μετακίνηση μοναδικού διοικητικού υπαλλήλου από αυτοτελή διοικητική Δομή). Αλλά και απειλές περί επιβολής πειθαρχικών ποινών και ακόμα χειρότερα, επιβολή πειθαρχικών ποινών, όπως τελευταία, η πειθαρχική ποινή στέρησης μισού μισθού σε προϊστάμενο της Δ/νσης Οικονομικού.
            Οι αναχρονιστικές αυτές πρακτικές του «φύγε εσύ, έλα εσύ» μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους: Αυτές οι διοικητικές πράξεις επηρεάζουν τις ζωές πολλών εργαζομένων, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως πιόνια και εντείνουν την αυθαιρεσία της εκάστοτε διοίκησης σε βάρος μας. Επιπλέον, δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα στη διοικητική εξέλιξη τους και τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε ούτε να γυρίσουμε το κεφάλι μας από την άλλη μεριά.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχουμε υποχρέωση να καταγγείλουμε όλες αυτές τις αυθαιρεσίες από όπου και αν προέρχονται. Και οφείλουμε ακόμα, να προασπίσουμε τα δικαιώματα των μελών μας από ενέργειες της Διοίκησης που κρίνουμε ότι τους βλάπτουν ηθικά και όχι μόνο.
Η λύση που απ’ ότι φαίνεται προκρίνεται και εφαρμόζεται τελικά από την Διοίκηση, είναι η κάλυψη των κενών εκ των έσω και δεν είναι καθόλου μα καθόλου αποτελεσματική. Μπορεί να φαίνεται ότι μπαλώνεται μια τρύπα αλλά ανοίγει μια άλλη. Για του λόγου το αληθές:
Η Δ/νση Οικονομικού με τις νέες αρμοδιότητες και το εναπομείναν προσωπικό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε, στον όγκο δουλειάς που της έχει ανατεθεί. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την πίεση και την ανησυχία των υπολοίπων συναδέλφων, οι οποίοι βλέπουν να δουλεύουν (υπερωρίες και εκτός έδρας κινήσεις) και να μην πληρώνονται. Δυσλειτουργίες προκαλούνται, βέβαια και σε προμηθευτές και πολίτες , οι οποίοι περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να πληρωθούν. Επίσης, έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα και καύσιμα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους και τις Υπηρεσίες της Α.Δ.
 Η Διοίκηση θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτές οι καθυστερήσεις στην πληρωμή υπερωριών και οδοιπορικών εξόδων των εργαζομένων, όπως των προγραμμάτων που εκτελούν οι Δασικές Υπηρεσίες και που θα γίνουν ανειλημμένες υποχρεώσεις για την επομένη χρονιά, να μην αποτελέσουν εμπόδιο, στην εφαρμογή τους  για το έτος 2018 καθώς όπως είναι γνωστό, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της μιας χρονιάς, αφαιρούνται από τις πιστώσεις τις επομένης χρονιάς και με το εναπομείναν ποσό εκτελούνται αυτά τα Προγράμματα. Πώς λοιπόν, θα εκτελεστεί έγκαιρα για παράδειγμα το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2018 ,όταν το 70 ή 80% των πιστώσεων, θα αφαιρεθεί για να πληρωθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις..???
Η Δ/νση Αλλοδαπών επίσης με την πρόσφατη  μεταφορά αρμοδιοτήτων που της εκχωρήθηκε (εξαιρετικοί λόγοι, λήψη βιομετρικών κα ) από το Υπουργείο στη Δ/νση, χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση με προσωπικό-αλλά με συνεχή αποψίλωση ακόμα και αυτών που έχουν δέσμευση 5ετίας– και τους συνεχείς ψιθύρους ότι θα φύγουν και άλλοι, βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Με όλο αυτό το κλίμα έχει δημιουργηθεί μια δυσπιστία και ένα αρνητικό περιβάλλον, που στο μόνο που δεν βοηθάει ,είναι στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Αν και υπερβάλλουν εαυτόν οι συνάδελφοι κάθε μέρα και περισσότερο, αισθάνονται συνεχώς ότι ματαιοπονούν καθώς δεν βλέπουν καμία προοπτική για τις υπηρεσίες τους. Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεταφέρεται και σε ένα πολύ ευαίσθητο κοινό με ιδιαίτερα προβλήματα, που αν μη τι άλλο, δεν ευθύνεται για τις υπηρεσιακές αδυναμίες. Αντίστοιχες καταστάσεις υποστελέχωσης και έλλειψης απαραίτητου προσωπικού υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες και οι λύσεις που προκρίθηκαν μέχρι σήμερα ,κατώτερες των περιστάσεων.
Σε αυτές τις συνθήκες δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουν με αυταπάρνηση και ζήλο τις υπηρεσίες τους, όμως οι συνθήκες που διαμορφώνονται, τόσο οι αντικειμενικές, αλλά και    αυτές που κατευθύνονται από την τακτική της διοίκησης, δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας για το παρόν και το μέλλον τόσο της υπηρεσίας, όσο και για το προσωπικό-εργασιακό τους. Βιώνουμε συστηματικά εργασιακό εκφοβισμό, απαξίωση και αμφισβήτηση της επαγγελματικής μας υπόστασης καθώς και επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα η εικόνα των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, τόσο εξυπηρετούμενους όσο και προμηθευτές, να αμαυρώνεται και να δυσφημούνται οι υπηρεσίες μας.
Μήπως όλη αυτή η απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, η αβεβαιότητα, συχνά πυκνά και ο φόβος, είναι η στρατηγική τους επιλογή; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, η απάντηση είναι καταφατική. Είναι ξεκάθαρο ποιοι βαράνε τα νταούλια και ποιοι χορεύουν!
       Καλούμε τον Συντονιστή :
·                  Να σεβαστεί και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και εμπεριστατωμένης νομιμοποίησης και όχι στην βάση της αόριστης επίκλησης της νομιμότητας.
·                  Να ανακαλέσει όλες τις βαπτισμένες μετακινήσεις, αναθέσεις παραλλήλων καθηκόντων που στην πραγματικότητα είναι μεταθέσεις του άρθρου 67 του Υ.Κ.
·                  Να ακολουθηθεί εσωτερική πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάθε υπηρεσιακή ανάγκη με κατάθεση αιτήσεων από τους υπαλλήλους και εν συνεχεία αυτές να εξεταστούν από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
·                  Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με νέο μόνιμο προσωπικό.
Καλούμε τέλος, τον Υπουργό και τα στελέχη της Κυβέρνησης να σταματήσουν την παραφιλολογία περί διάλυσης, «αποσυναρμολόγησης» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τις ασκήσεις «επί χάρτου» και να σκύψουν στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και να μεριμνήσουν τώρα, για την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.